Skip to main content
search

Yazılımınız ya da ürününüz düzgün çalışmıyorsa kullanıcılar ürününüzü almayacaktır; almış olanlar da kullanmayı bırakacaktır.  Yazılım testi bazen zaman kaybına neden olabilir ya da maliyetli gözükebilir. Otomatize edilmiş testlerle ise yazılım test araçlarını kullanarak daha hızlı ve detaylı testler yapabilirsiniz böylece yazılımlarınızın kalitesi de artacaktır.

Aşağıda yaptığınız testten en iyi geri dönüşü almanız için dikkate almanız gereken durumlar yer almaktadır:

1. Hangi Test Durumlarını Test Edeceğinize Karar Verin

Tüm testleri otomatize etmek imkansızdır bu nedenle ilk önce hangi testleri otomatize edeceğinize karar vermeniz gerekir.

Otomatize edilmiş testlerin faydası verilen testin kaç kez tekrarlandığı ile doğru orantılıdır. Birkaç kez yapılan testler manuel (elle yapılan) testler için uygundur. Otomatize edilen test durumlarının özellikleri sürekli ve birçok kez test edilmesidir.

Testleri otomatize ederek aşağıdaki durumları ortadan kaldırabilirsiniz:

  • İnsan hatasından kaynaklanan testler
  • Elle (manuel) test etmenin imkansız olduğu testler
  • Elle (manuel) yapıldığı zaman vakit ve efor alan testler
  • Birden fazla veri kümesi gerektiren testler
  • Sürekli kullanılan yüksek risk taşıyan fonksiyonlar
  • Farklı donanım ya da yazılım platformlarında yapılandırılacak ve koşulacak testler

Test otomasyonunda başarılı olmak için planlama ve iş tasarımı önemlidir.

Bir test otomasyon planı oluşturun. Plan yapmak ileride yapacağınız testlere yol gösterici olacaktır.

Öncelikli olarak hedefinizi belirleyin. Hangi testleri otomatize edeceksiniz? Hedefinizi belirledikten sonra hangi test çeşidini otomatize edeceksiniz? Testleriniz hangi eylemleri yapacak buna karar vermelisiniz. Testlerinizi mantıklı küçük parçalara bölmek doğru bir hareket olacaktır. Böylece test ortamının yönetilmesi kolaylaşacaktır.

2. Erken ve Sık Sık Test Yapın

Test mümkün olduğunca erken (geliştirme döngüsünde) başlamalıdır ve ihtiyaç oldukça tekrarlanmalıdır. Testi ne kadar erken yaparsanız daha fazla hata bulursunuz ve projeniz bir o kadar başarılı olur. Birim test otomasyonunu gün ve gün yaparsanız test otomasyon paketinizi de oluşturmuş olursunuz. Erken saptanan yazılım hatalarının düzeltilmesi ürün piyasaya çıktıktan sonra düzeltilmesinden çok daha ucuz olur.

3. Doğru Test Otomasyon Aracını Seçin

Test otomasyonu yaparken araç seçimi en önemli konulardan biridir. Piyasada birçok otomasyon aracı bulunmaktadır. Burada önemli olan sizin ihtiyaçlarınıza en uygun aracı seçmektir.

Test Otomasyon aracı seçerken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurunuz:

  • Platformlarınız teknolojiyi destekliyor mu? .Net, C# or WPF mi test ediyorsunuz? Bunları hangi işletim sisteminde yapıyorsunuz?
  • Yazılım test uzmanlarının yetenekleri esnek mi? Kalite departmanınız test senaryosu yazabilir mi? 
  • Özellikleri fazla (Feature-rich) ancak test otomasyonu kolay yapılabiliyor mu? Test otomasyon aracı kaydetme ve playback’i destekliyor mu? Uygulamanızın Değerlerini, veritabanını ya da anahtar fonksiyonlarını doğrulamak için bir kontrol noktası var mı? 
  • Uygulamanızın arayüzünde yinelenebilecek, sürdürülebilecek ve değişimlere dirençli test otomasyonları oluşturun. Arayüzünüzü değiştirirseniz otomatize ettiğiniz testler başarısız mı olacak?

4.Otomasyon Testi Üzerindeki Çalışmanızı Parçalara Bölün

Genellikle farklı testlerin oluşturulması test mühendislerinin yeteneklerine dayandırılır.
Ekibinizde bulunanların her birinin yeteneklerini ve tecrübe düzeylerini belirlemeniz ve buna göre
otomasyon testi çalışmalarını paylaştırmanız önemlidir. Örneğin otomasyon testi kodu yazmak uzman seviyesinde programlama dili bilgisi gerektirir. Bundan dolayı, bu görevi tamamlamak için otomasyon test aracının desteklediği programlama dilin bilen test mühendisleri gereklidir.

Bazı ekip üyeleri otomasyon test kodu yazma konusunda bilgili olmayabilir, bu test mühendisleri test senaryoları yazmada daha  yetenekli olabilirler. Bir otomasyon test aracının derinlemesine programlama bilgisi gerektirmeden otomasyon testlerinin oluşturulmasına olanak vermesi iyi bir durumdur, örneğin TestComplete’in “anahtar sözcük testleri” özelliği gibi.
Anahtar sözcük testi, belirlenmiş bir eylemle bir dizi anahtar sözcükten oluşur. Anahtar sözcük testleri ile klavye tuşlarına basılması, butonlara tıklanması, menü seçenekleri seçilmesi, nesne metot ve özelliklerinin çağrılması ve daha da fazlası simüle edilebilir. Anahtar sözcük testleri çoğunlukla otomasyon test kodunun bir alternatifi olarak görülür.
Otomasyon test kodundan farklı olarak, teknik olan ve olmayan kullanıcılar tarafından kolayca kullanılabilirler ve her seviyeden kullanıcının güçlü ve sağlam otomasyon testleri oluşturmasına olanak verirler.

Siz de otomasyon test projenizde bölümünüzdeki diğer test mühendisleri ile ortaklaşa çalışmalısınız.
Bir ekip tarafından yürütülen bir test defekt (hata) bulmak açısından daha etkilidir ve doğru seçilmiş bir test otomasyon aracı projelerinizi başka testçilerle paylaşmanıza olanak vermelidir.

5. İyi ve Kaliteli Test Verisi Oluşturun

Veri odaklı test için iyi oluşturulmuş test verisi son derece kullanışlıdır. Bir otomasyon testi sırasında
giriş alanlarına girilecek veri genellikle ayrı bir dosyada tutulur. Bu veri bir veritabanından okunabileceği gibi yazı veya XML, Excel dosyaları veya veritabanı tabloları gibi başka kaynaklardan da alınabilir. İyi bir otomasyon test aracı veri dosyalarının içeriğini algılar ve otomasyon testinde bu içerik üzerinden iterasyonlar yapar. Dış kaynaklı veri kullanımı otomasyon testlerinizi tekrar kullanılabilir  ve daha kolay sürdürülebilir yapar. Farklı test senaryoları eklemek için, otomasyon testinin kendisi değiştirilmeden, veri dosyaları yeni verilerle kolayca büyütülebilir.

Otomasyon testiniz için test verisi oluşturmak sıkıcıdır, ancak iyi yapılandırılmış test verisi oluşturmak için çaba göstermeli ve zaman ayırmalısınız. İyi oluşturulmuş test verisi sayesinde otomasyon testlerinin yazılması çok daha kolay olur. İyi kaliteli test verisini ne kadar erken oluşturursanız uygulamanın gelişmesine paralel olarak var olan otomasyon testlerini
o kadar kolay geliştirirsiniz.

6. Kullanıcı Arayüzündeki Değişikliklere Karşı Dayanıklı Olan Otomasyon Testleri Oluşturun

Kodlanarak oluşturulan otomasyon testleri veya anahtar sözcük testleri test edilmekte olan uygulamayla ilişkilidir. Uygulamanın kullanıcı arayüzü “build”ler arasında değişebilir, özellikle de erken evrelerde. Bu değişiklikler test sonuçlarını etkileyebilir veya otomasyon testleriniz uygulamanın ileriki sürümleri ile uyumlu çalışmayabilir. Sorun şu ki otomasyon test araçları nesneleri tanımlamak ve belirlemek için bir dizi özellik kullanır. Bazen bir test aracı nesneyi bulmak için o nesnenin yerleşim koordinatlarını kullanır. Örneğin, kontrol başlığı veya yerleşimi değiştiyse, otomasyon testi bu nesneyi bulamayacaktır ve test başarısız olacaktır.

Otomasyon testlerini başarılı bir şekilde koşabilmek için, testi uygulamanın yeni sürümü ile koşmadan önce, bütün projede eski isimleri yeni isimlerle değiştirmeniz gerekebilir. Ancak, kontrolleriniz için eşsiz (unique, eşi olmayan) isimler atarsanız, bu, otomasyon testlerinizi arayüz değişikliklerine karşı dirençli yapar ve testin kendisini değiştirmeden otomasyon testlerinizin düzgün çalışmasını sağlar.

Bu genel tavsiye (best practice) aynı zamanda otomasyon test aracının yerleşim koordinatlarını kullanmasını da önler; yerleşim koordinatı kullanma yöntemi daha az tutarlıdır ve kolayca bozulabilir.

Bu konular ile ilgili daha fazla bilgi almak için Keytorc Tesr Otomasyon Ekibiyle iletişime geçebilirsiniz: https://www.keytorc.com/test-otomasyonu.html

Kaynak: http://support.smartbear.com/pdf/6_Tips_for_Automated_Test.pdf

Leave a Reply

Close Menu