Skip to main content
search

Test senaryolarının yazımı ve yönetilmesi, yazılım testi süreçlerinde sıklıkla karşılaşılan mücadelelerdendir. Bu yazımızda bazı test otomasyon projelerimizde tercih ettiğimiz Robot Framework ile kullanılan RIDE’ın pratik senaryo geliştirme sürecinden bahsedeceğiz.

Kullanılan kütüphane paralelinde ilgili metotların kullanımı ile yeni test senaryolarının hızla geliştirilmesine imkan veren, Robot Framework ile kullanılan RIDE, Excel’i andıran özgün arayüzü ile test metotlarının yönetilmesini pratikleştiren araçlardandır. Arka tarafta Python programlama dili ile çalışan araç, yazılım test senaryolarını “Keyword Driven Testing” yöntemi ile oluşturmaktadır.

Robot Framework’ün işleyişini kısa bir örnek ile aktarmaya çalışalım;

Aşağıdaki test senaryosu örneği, öncelikle “amazon.com” sayfasına giriş yapacak,”Mobile Testing Tips” kelimelerini aratacaktır.

Test Steps Actions Argument
Open Browser http://www.amazon.com Firefox
Input Text id=twotabsearchtextbox Mobile Testing Tips
Click Element xpath=.//input[@value=’Go’]

*** Test Cases ***

Search Book

Open Browser    http://www.amazon.com    firefox
Input Text    id=twotabsearchtextbox    Aliens Bluray
Click Element    xpath=.//input[@value=’Go’]

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü üzere, “Input Text”, “Click Element” yapıları kullanılarak keyword driven test metodolojisine uygun bir test senaryosu pratik bir şekilde geliştirilmiş oldu. Ayrıca Robot Framework, Python’un yanı sıra Java ve .NET ile de geliştirme yapmaya olanak sağlar.

Robot Framework’ün test otomasyonu alanındaki kullanımı hakkında detaylı bilgi için inovasyon sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Close Menu