Skip to main content
search

“But wait!” you say. “If I don’t do what my manager says, I’ll be fired.” Probably not.

Most managers want the truth, even when they don’t act like it.

Most managers want good code, even when they are obsessing about the schedule.

They may defend the schedule and requirements with passion; but that’s their job.

It’s your job to defend the code with equal passion.

– Robert C. Martin, Clean Code 2008

SDLC süreçleri içerisinde Test (bir hata tespit aktivitesi olarak) oldukça faydalı ve gerekli bir aktivite olmakla beraber, aslına bakıldığında toplam kalitenin sağlanmasını tek başına garanti edememektedir. İteratif metodolojilerde bu faz daha sık ve erken gerçekleştirilebiliyor olsa da doğası gereği öncesinde Analiz, Kodlama gibi adımların tamamlanması gerekmektedir.

Adeta bir futbol takımındaki kaleci gibi: İyi bir kaleci takımını gol yemekten uzun süre koruyabilir, ancak kötü bir orta saha ve defans ile çok da fazla şansınız yok demektir. Yani iyi oynamak herkesin işidir.

Yazılım Geliştirmede Kalite Sorumluluğu Kime Aittir?

Yazılım projelerinde de benzer şekilde tüm ekip üyeleri iyi oynamalıdır (İş birimleri, Sponsorlar dahil). Yani, kalite herkesin sorumluluğundadır. Ancak Robert Martin’in dediği gibi bu sorumluluğun unutulması çok çabuk olabiliyor. Bu vazgeçme durumu günü kurtarmamızı kolaylaştırırken, uzun vadede içinden çıkılmaz sorunlar oluşturmamıza neden oluyor.

Projelerine yeni başlayan yazılımcılardan birçok zaman mevcut kodun çok karmaşık ve anlaşılamaz olduğunu duymuşuzdur. Bunu bir istatistiksel analiz ile destekleyemesek de, çok büyük bir oranda doğru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz (Düşük bir ihtimalle yeni başlayan yazılımcının yetkinliğinin yetersiz olması durumunda böyle bir çıkarımda bulunacağını göz önüne almak gerekecektir).

Teknik Borç (Technical Debt) Nedir?

Bu neredeyse fenomen haline gelmiş durumun terminolojideki karşılığı, Teknik Borç (Technical Debt) olarak ifade edilmektedir. Kısaca “Bugün yaptığınız işlerdeki eksikliklerin, yarın katlanarak size geri dönmesi” olarak söyleyebiliriz.

Teknik Borcun azaltılması için birçok iyileştirme yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise statik ve dinamik kod analizi çalışmaları ile adreslenebilmektedir.

Sonraki yazımızda bu çalışmaların neler olduğuna değineceğiz.

Kod Kalitesi ve Analizi Eğitimi için, https://www.keytorc.com/uluslararasi-kod-kalitesi-ve-kod-analizi-egitimi/

Berk Dülger
Consultant, Keytorc

Close Menu