Skip to main content
search

“Hatasız Yazılım Mümkün mü?” başlığı ile 7. kez düzenlenen TestTalks etkinliğine bu kez Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ev sahipliği yaptı. Cafe Meetup formatında düzenlenen etkinliğin moderasyonunu ise BKM’den Tunç Kavaklıoğlu üstlendi.

Yapısı gereği oldukça kritik işlemlerin yürütüldüğü BKM’de yaşanan çevik dönüşüm ve bu süreçte evrimleşen test ve kalite algılarından bahseden Kavaklıoğlu değerli anekdotlar paylaştı. Ardından TÜBİTAK’tan Garanti Teknoloji’ye birçok şirketten katılımcı test ve kalite yaklaşımı üzerine keyifli ve verimli bir sohbet gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 2 saatlik toplantı sonrasında öne çıkan bazı konular şu şekilde oldu:

  • Kalite, yalnızca test ekiplerinin sorumlu tutulamayacağı kadar kapsamlı ve kritik bir konudur.
  • Test, esas olarak bir risk azaltma aktivitesi olarak görülmelidir. İşin doğası gereği, tespit edilemeyen hatalar her zaman söz konusu olabilir. Esas olan bunların tespit edilenlere olan niteliksel ve niceliksel oranıdır.
  • Kalite algısına üst yönetim desteğini sağlayabilmek için kimi zaman gerçekleştirilen faaliyetlerin farklı metriklerle görünür hâle getirilmesi gerekebilmektedir.
  • Kullanıcı Kabul Testi aşamasında kullanıcıların “tasarımdan” ziyade “ürünü” kabul etmelerine odaklanmaları gerekmektedir. Bu sebeple belirli aralıklarla müşteri geribildirimlerinin alınması hayati önemi taşımaktadır.
  • Yönetim kademesine geçiş eğilimi alanda uzmanlaşmaya büyük oranda zarar vermektedir. Bu nedenle mühendisler için farklı kariyer basamaklarının oluşturulması önem taşımaktadır.
Close Menu