Skip to main content
search

Yazılım ve donanım maliyetleri en yüksek olan kurumlar arasında bankalar, en üst sıralarda yer alır. Bu maliyetlerin yüksek olmasının sebepleri, sektörün getirdiği büyük riskleri minimize etme zorunluluğunun yanında, yazılım-donanım verimliliğini artıramamayı da içerir. Yazılım geliştirme ekibinin zamanını maksimum verim ile kullanmanın ön koşulu, test ekibine optimum zaman verilmesi-bir başka deyişle- test çıkış kriterlerinin (test exit criteria) doğru planlanmasıdır. Sektörün getirdiği riskler, amatör ekiplerde exhaustive (gereğinden fazla zahmetli) testlere yol açabilir, etkisi büyük hataların gözden kaçmasına sebep olabilir. Fakat eğitimli bir test ekibi, büyük hataların kısa sürede çözüme kavuşmasını, küçük hataların uzun sürede çözüme kavuşmasının önünde tutar.

Bankacılık Yazılım Testlerinde;

  • Birlik! Kullanıcıları belirli aralıklarla, fakat testlerin en başından, test sürecine dâhil edin.
  • Değişiklik! Kullanıcı profilini her zaman aynı tutmayın; farklı kullanıcı, farklı bakış açısı demektir.
  • Verimlilik! Kullanıcılardan verimli geri dönüş almak için, her modül için o modülde en çok görev alan kullanıcılarla çalışın.
  • Eğitim! Test Eğitimine yazılımcılarınızı ve analistlerinizi dahil edin. Aynı dili konuşan insanlar, farklı dillerde konuşan insanlardan çok daha hızlı anlaşır.
  • Bağımsızlık! Test ekibinizin bağımsız olmasına özen gösterin, ne kadar bağımsızlık, o kadar objektif test ve bir o kadar erken hata tespiti demektir.
  • Yenilik! Test senaryolarınızı sürekli yenileyin, güncel tutun, yazılımcılarınızı şaşırtın. Böylece hem test ekibinizin, hem yazılım ekibinizin farkındalığı ve yaratıcılığı artar.
  • Tecrübe! Test ekibinizin görev dağılımlarını belirli aralıklarla değiştirin. Bankacılık gibi bir alanda, en hızlı şekilde tecrübe edinmenin yolu, bankanın birçok alanında görev almaktır.

Yazar: Bilgin Can Bilgin

 

 

 

Leave a Reply

Close Menu