Skip to main content
search

Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından 25 Nisan 2017’de “Agile Testing” mottosu ile 8. kez gerçekleştirilen bölgenin ilk ve en büyük uluslararası yazılım test etkinliği TestIstanbul Konferansı’na Keytorc olarak katıldık.

Açılış Konuşması ve TSQR 2017-18

Bu yıl da oldukça geniş bir katılımcı kitlesinin ilgi gösterdiği Konferans’ın açılış konuşmasını yapan Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, yazılım test sektörünün son 2 yılda %10-12 oranlarında büyüme kaydederek dünya çapında 60 milyar dolarlık bir ekonomi hâline geldiğini belirtti ve bu büyümenin önümüzdeki dört yıl boyunca test otomasyonu, çevik test gibi katalizörler sayesinde yıllık %14,4’lük bir ortalama ile devamının beklendiğini belirtti.

Konuşmasında Türkiye Yazılım Kalite Raporu (TSQR) 2017-18 versiyonunun da tanıtımını yapan Yitmen öne çıkan bazı bulguları katılımcılara aktardı.

TSQR’ın güncel versiyonunu Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin web sitesinden ücretsiz indirebilirsiniz.

Keynote Konuşmacılar

TestIstanbul’da dört keynote Agile Testing konusu altında sahne aldı.

Michael Bolton, DevelopSense

Waterfall’dan Agile’a olan dönüşüme dair kişisel görüşünü; polifonik notalardan, sahnede bizzat çaldığı mandoline ve oradan da orkestraya doğru ilerleyiş ile müzikal bir formatta anlatarak sunumuna başlayan Bolton, Agile’ın özünden söz ederek Rapid Test yaklaşımının bu kontekste nasıl uygulandığını ve faydalarını anlattı.

Jan Jaap Cannegieter, Squerist

Modern test sürecinin karakteristikleri hakkında aktarımlarda bulundu. Klasik test süreçlerinin karakteristiklerini kurallarla belirlenmiş fazlar, kaynak gerektiren hazırlıklar ve dokümantasyon gibi bileşenlerden oluştuğunu; ancak bunların modern, çevik organizasyonlara uygun olmadığının altını çizdi. Cannegieter konuşmasında ayrıca modern test sürecinin nasıl olduğunu ve test uzmanına ne ifade ettiğini aktardı.

Philip Lew, XBOSoft

Stephen Covey’in “The 7 Habits of Highly Effective People” adlı kitabından esinlenerek gerçekleştirdiği “Çevik Testin Etkili 7 Alışkanlığı” adlı sunumunda yazılım test aktivitelerinin değişen ortam ve ihtiyaçlara göre en hızlı adaptasyonunu sağlayacak geliştirme alanlarını aktardı.

Khalid Allem, BNP Paribas Fortis Belçika

Konuşmasını “Regresyon Testi” nin terminolojik geçmişinden ve bugünkü kullanımından bahsederek açan Allem; Çevik ortamlarda, etkili regresyon test stratejileri belirleme konusunda yardımcı olacak ve toplam yazılım kalitesinin artışına katkıda bulunacak birçok değerli öneri ve deneyimini aktardı.

Panel Oturumları

Etkinlikte “Çevik Test” konusunda toplam 11 konuşmacının yer aldığı 3 adet panel oturumu gerçekleştirildi.

Panel 1: People & Organization

Keytorc yönetici ortaklarının moderasyonunda gerçekleşen, BKM’den Erdal Okumuş, Innova’dan Erdem Yıldırım ve Yapı Kredi’den Zehra Taşgın’ın yer aldığı oturumda Çevik Test süreçleri, kişiler ve organizasyonlar perspektifinden tartışıldı.

Panel 2: Technology & Tools

Kariyer.net CTO’su Mert Hekimci moderatörlüğünde, Keytorc’tan Berk Dülger ve iyzico’dan Lemi Orhan Engin’in katılımı ile gerçekleşen oturumda Çevik Test süreçlerinde kullanılan teknolojilerden bahsedildi.

Panel 3: Methodology & Process

Havelsan Test Bölüm Yöneticisi Kadir Herkiloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ACM’den Barış Bal, Turkcell Global Bilgi’den Emine Çelik ve BA-Works’ten Pınar Cinali, çevik ortamlardaki test aktivitelerini metodoloji ve süreçler açısından değerlendirdiler.

Ülkemizde yazılım test sektörü ve test aktiviteleri ile ilgili en önemli inisiyatif olan TestIstanbul’un gerçekleşmesini sağlayan Yazılım Test ve Kalite Derneği’ne ve TestIstanbul Strateji Komitesi üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.

– Keytorc

Close Menu