Skip to main content
search

Ranorex son zamanlarda en çok konuşulan test otomasyon araçlarından birisi. Hatta LinkedIn sayfalarında 2015’in en iyi test otomasyon aracı seçildiği bile iddia ediliyor. Biz de geçtiğimiz aylarda Ranorex’i kullanarak,  sektörün önde gelen bankalarından birinde 2 farklı test otomasyon projesini tamamladık.

Ranorex ile test otomasyon senaryosu hazırlamak için 2 seçenek bulunuyor. Bunlar CodeModule ve RecordModule olarak adlandırılmış durumda. Biz çoğunlukla RecordModule’ü kullandık, bunun sebebi Ranorex’in GUI üzerinde bulunan nesneleri kolay ve hızlı bir şekilde bulması oldu. Tekrar gerektiren kısımlarda ise CodeModule’ü tercih ettik. Bu arada Ranorex programlama dili olarak C# destekliyor ve her iki modülü iç içe kullanmanıza da imkân tanıyor.

Ranorex’in avantajlarından bahsedecek olursak; ilk olarak platform bağımsız bir araç olduğunun altını çizmemiz gerekli. Ranorex ile Web, Desktop ve Mobil uygulamalar için farklı işletim sistemlerinde test otomasyon senaryoları hazırlamanız mümkün.

Untitled-1

Bunun yanında; Web uygulamaları için otomatize ettiğiniz bir test senaryosunu; Firefox, Chrome, Safari ve Internet Explorer gibi farklı tarayıcılarda çapraz olarak koşabilmeniz de mümkün.

Run-Ranorex-Test-In-Different-Browser

 

Data-Driven Development;  Eğer bu yöntemi kullanacaksanız Ranorex yine büyük kolaylıklar sağlıyor. Excel, csv, Database entegrasyonunu yapmanız 1 dakika’dan kısa sürüyor ve entegre ettiğiniz dosyadaki toplam veri miktarı kadar test senaryolarınızı çokluyor.

Ranorex Repository;  Selenium’un aksine,  Ranorex  GUI üzerindeki nesneler için bir repository oluşturuyor. Bu repository’deki nesneler Page Object Design Pattern yapısına göre yerleştirilmiş durumda. Yani kullanılan her sayfa ana kategori olarak, o sayfaya ait objeler ise alt kategori olarak tutuluyor.

Untitled-3

Turbo Modu;  bu özellik  bankacılık sektörü gibi çok fazla veri girişi içeren ekranlarda hayat kurtarıyor. Normal şartlarda doldurulması 2 dakikadan fazla sürebilecek ekranları,  turbo mod ile birkaç saniye içinde doldurabilirsiniz. Regresyon testlerinde turbo mod ile zamandan büyük kazanç sağlayabiliyorsunuz.

Eksiklik olarak belirtebileceğimiz bir detayı da atlamamak lazım: Otomatize edilmiş test senaryolarının paralel şekilde koşulması mümkün değil. Selenium ve TestPlant gibi araçlarda alışık olduğumuz bu özellik Ranorex’te henüz maalesef yok.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: https://www.keytorc.com/yazilim-test-otomasyon-araclari/

Yazar: Hakan Uzunkaya

Close Menu