Skip to main content
search

Mobil cihazlar hayatımıza girdiğinden beri Android ya da Apple cihaz güncellemeleri mobil test mühendisleri için korkulu rüya olabiliyor. Hatta bir de versiyon değişikliği majör düzeyde ise bu korkular daha da büyüyebiliyor. Yani, iOS 10’un bu sonbaharda yayınlanacağı bilgisi çoğu iOS kullanıcısı için bir “müjde” iken; mobil test uzmanları için “yeni görevler” anlamına geliyor.

Keytorc olarak iOS 10 beta testleri ve sonrası için dikkat edilmesi gereken birkaç temel noktayı bu yazımızda ele alacağız.

Cihaz Kontrolleri

Öncelikle iOS, 10 versiyonu ile artık iPhone 4 serisi ile çalışmayacak. Bu demektir ki testlerin gerçekleştirilebileceği en düşük cihaz piyasada yaklaşık %30 oranında bulunan iPhone 5x serisi olacaktır. En çok sorunla karşılaşılma ihtimali ise en düşük donanım konfigürasyonuna sahip iPhone 5 ve 5C modellerinde olacaktır. Testlerde bu cihazlara özellikle dikkat edilmelidir.

Ayrıca tabletlerde 4. nesil iPad ve iPad Mini 2, güncellemeyi alabilecek en eski modeller olacak. Bu nedenle bu cihazlarda da dikkatli olunmasında fayda bulunmaktadır.

Doğrudan Beta Güncellemesi

iOS 8 veya 9 çalıştıran bir cihazda, test edilen uygulama yüklü iken iOS 10 Beta güncellemesi yapın. Güncelleme sonrası checklist tabanlı bir test gerçekleştirin ve uygulamanın genel fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini kontrol edin. Unutmamak gerekir ki “açılış testinde” fail eden bir uygulama, silinme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Yüksek iOS Güncelleme Eğilimi

Yeni iOS versiyonlarının yayılma hızı oldukça yüksek. İlk birkaç hafta içerisinde kullanıcıların büyük bir kısmı yeni versiyona geçmiş oluyor. Bu durum testlerin gerçekleştirilmesi gereken cihaz seti sayısını arttırıyor. Tüm bu ihtiyaçlar otomasyon Suit’lerinin güncellenmesi ve otomasyon altyapısının bakıma girmesine neden olacaktır.

Görsel Kontroller

Majör versiyonlar sonrası uygulamanın görselliğini mutlaka kontrol etmek gereklidir. Temel fonksiyonlar düzgün kalmaya devam etse dahi, tasarımlar bozulabilir ve bu durum bazı fonksiyonların işlerliğini bile etkileyebilir.

Entegrasyon Kontrolleri

Maps, Siri, Apple Pay veya iMesssage gibi entegrasyonlarınız varsa bunları mutlaka kontrol etmekte yarar vardır. Arayüzde görülen sınırlı değişimlere karşın -özellikle majör güncellemelerde- arkaplanda daha kapsamlı güncellemeler yapılmış olabilir.

Protokol Değişiklikleri

2016 yılı sonu itibariyle kullanılan Web API’lar HTTPS protokolü üzerinden çalışmak zorunda bırakılacak. Bu kurala uygun olmayan uygulamalar ise AppStore tarafından reddedilecek. Bu öngörü ile hareket edip gerekli yatırımları yapmakta yarar olacaktır.

Memory Leak Kontrolü

Memory Leak tespit etmek için uygulamayı arada bir kullanarak bir kaç saat / gün background’da açık tutmak etkili bir yöntemdir.

WatchOS 3.0 Testleri

iOS 10 ile birlikte WatchOS 3.0 da yayınlanacak. Bu nedenle Apple Watch için geliştirilen uygulamalarda da benzer kapsamlarda testler yapmakta yarar var.

Canberk Akduygu
Consultant – Keytorc

 

Close Menu