Skip to main content
search

27 Mart Cuma günü gerçekleştirilen TestIstanbul 2015 konferansında Keynote konuşmacı olarak AT&T, Google ve Facebook’daki deneyimlerini paylaşan Goranka Bjedov, konferans sonrasında Keytorc’un misafiri olarak “Performance Testing with JMeter” eğitimini verdi. İki günlük workshop çalışması olarak tasarlanan eğitimde Bjedov, JMeter uzmanlığının yanında teknik ve sektörel deneyimlerini de paylaştı. Facebook’un performans ve kapasite yaklaşımı, işletilen süreçler ve teknolojiler hakkında bilgilerin de paylaşıldığı eğitimde, esas olarak;

o   Installing and Starting JMeter

o   JMeter Fundamentals

o   Getting Results

o   Parametrizing the Script

o   Built in Functions

o   Additional JMeter Features

o   Parsing Output

o   Timers and Benchmarks

o   Cookies and HTTPS

konularına değinildi. Eğitimden akılda kalan bazı notlar ise;

  • Performans test terminolojisine hakimiyet, yazılım performansına olan ilginin temel göstergesi olarak kabul edilebilir.
  • Performans ölçümlemesi, diğer tüm test faaliyetleri gibi mümkün olduğunca erken aşamada sürece dahil edilmelidir.
  • İyi bir performans test mühendisi, yazılım ve test bilgisinin yanında reverse engineering yetkinliklerine de sahip olmalıdır.
  • Tüm test koşumlarından önce, warm-up periyodunun işletilmesi ve yükün kademeli (ramp-up) olarak arttırılması sonuçların tutarlılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sayede cache’lerin hazırlanması ile sistem, normal şartlar altında operate edeceği konuma gelebilir.
  • Birçok durumda, workload’un doğru tasarlanabilmesi için sistemde bulunan kullanıcı sayısından çok, birim zamanda gerçekleştirilen işlem (transaction) sayısının bilinmesi daha anlamlı olmaktadır. Hali hazırda canlı’da olan bir sistemin testleri yapılacak ise, analitik verileri oldukça katkı sağlayacaktır.
  • Throughtput ve latency’nin farklı kavramlar olduğunun bilinmesi ve performans/kapasite testlerinde bu durumun göz önüne alınması gerekmektedir. Ayrıca bu iki veriden elde edilebilecek çıkarımlar, sonuçların yorumlanmasında oldukça faydalı olacaktır.
  • Gerçekten çok gerekmedikçe kendi performans test aracınızı geliştirmeyin! JMeter gibi open-source bir aracı kullanmanız, başka hiçbir faydası olmasa bile, taşınabilirlik ve uyumluluk açısından inanılmaz avantajlar sağlayacaktır.
  • Pahalı test araçları yerine open-source yada düşük maliyetli olanları tercih edin. Bunların arayüzleri ticari yazılımlar kadar gösterişli olmayabilir ancak, yetkin bir mühendis yeterli zamanda istenilen testleri eksiksiz bir biçimde gerçekleştirebilecektir!
  • JMeter’da hazırladığınız test scriptlerini yük yaratımı sırasında dikkatli olun! Debugging amacıyla eklediğiniz öğeler, JMeter’ın aşırı bellek tüketimine ve sonuç olarak çökmesine neden olabilir. Bu nedenle, koşum için gerekli olmayan adımları devre dışı bırakın.
  • JMeter standart fonksiyonalitesinin yanında, geniş bir community tarafından desteklenen çeşitli plug-in olanakları da sunmaktadır. Örneğin “Statistical Aggregate Report” raporlama tarafında da kullanabileceğiniz etkili bir plug-in olabilir.
  • Test sonuçlarınızı dosyalara kaydedin. Bu sayede sonraki süreçte oldukça ayrıntılı ve ihtiyaca yönelik raporlar almanız mümkün olacaktır.
  • Uygulama ve veri tabanı katmanları için harici monitörleme araçları kullanın.

Performans testi eğitimleri ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.keytorc.com/performans-test-egitimi/

Close Menu