Skip to main content
search

Bu yıl da event partner olarak yer aldığımız 9. Uluslararası TestIstanbul Konferansı 17 Nisan’da yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirildi. Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin düzenlediği bölgenin en geniş etkinliği kapsamında ‘Artificial Intelligence’ gündemin zirvesinde yer aldı. Yapay zekanın test otomasyon süreçlerinde nasıl bir rol aldığı/alacağı, otomasyon sürecinde yapay zekanın kullanılabilirliğine, güvenirliliğine dair paylaşımlar bu seneki etkinlikte altı çizilen başlıklar arasındaydı.

9. TestIstanbul Konferansının Açılışı ve TSQR 2018 – 19

Her yıl daha da büyüyen katılımcı kitlesine ev sahipliği yapan konferansın açılış konuşmacısı geçen yıl olduğu gibi yine Yazılım ve Test Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen oldu. Yitmen konuşmasına tüm seyircilere yönlendirmiş olduğu ‘Yapay Zeka mı? İnsan aklı mı?’ sorusu ile başlayarak, yazılım test süreçlerinde yapay zekanın hangi rolleri karşılayabileceği ile alakalı bilgiler paylaştı. 

Başarılı, güvenilir, kabul edilebilir test otomasyon süreçleri için yapay zekadan faydalanma ihtiyacını istatistiklerle ortaya koyan Yitmen, konuşmasında ayrıca yazılım test sektörünün geleceğine ilişkin paylaşımlarda bulundu.
Geçen yıl oldugu gibi, bu yıl da TSQR 2018-19 tanıtımına katkıda bulunan Yitmen; konuşmasında, daha fazla test mühendisi, daha fazla test eğitimleri, test tekniklerinden daha iyi faydalanma ve daha verimli test otomasyon süreçleri kavramlarına dair bakış açılarını tüm katılımcılarla paylaştı.

Turkey Software Quality Report (TSQR) 2018-19’u PDF olarak indrimek için Yazılım Test ve Kalite Derneği web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Keynote Konuşmacılardan Deneyim Paylaşımları

Erik Van Veenendaal, CEO TMMi Foundation

Yazılımın elbette hiçbir zaman defect’siz olmayacağı ile sunumuna başlayan Veenendaal, test süreçlerinin her daim yazılım geliştirmenin esas parçası olacağına değindi. Agile metodolojisinin kalite üzerindeki etkilerine değindikten sonra, sunumunun ana gündeminde yer alan test süreçlerindeki mükemmelliyetçi yaklaşımın altını çizdi.

Test süreçlerinde EFQM Mükemmellik Modeli’ne duyulan gereksinim ve bu yaklaşımın şirketlerde nasıl uygulanabileceğini, elde edilecek çıktılarla birlikte örnekleyerek detaylıca paylaştı.

Mark Winteringham, Co-founder @Software Testing Clinic

Londra’da ‘Software Testing Clinic’ kurucusu olan Winteringham sunumuna ‘yazılım testlerini desteklemek amacıyla otomasyon’  sloganıyla başladı. Birçok sektörde mobil ve masaüstü teknolojilerde teknik test ve test otomasyonu konusundaki uzmanlıklarına ek olarak, risk-merkezli otomasyon süreçleri ve test pratiklerindeki otomasyon hakkındaki bilgilerini aktardı.

Joel Oliveria, President @PSTQB

Konferans’ın 3. konuşmacısı olan Oliveria, yazılım dünyasında mobil testing alanındaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Mobil application testlerinde (erişim, lokasyon, aygıt, platform gibi kriterler bağlamında) ‘crowd-testing’ yaklaşımına değinen Oliveria,  son kullanıcı için app’in başarısız olması durumunda asıl komik hikayenin başladığına değinerek; bu durumda saha testlerinin gerçekten kendi coğrafik özelliklerinin hissedilerek tamamlanması gerektiğini keyifli deneyimlerini anlatarak vurguladı.

 

Panellerden Kalanlar

Panel #1 : How To Achieve High Quality Software; Static And Dynamic Code Analysis

Keytorc kıdemli danışmanı Berk Dülger moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk panelde; ACM’den Barış Bal, Yazılım Test ve Kalite Derneği’nden Koray Yitmen, Testinium’dan Melih Sakarya, Bilyoner’den Murat Çubuk, Mobven’den Okan Ünverdi panelist olarak yer aldılar. Panelde statik ve dinamik kod analizine yönelik şirketlerde kullanılan yöntemler ve bu süreçlere ayrılan zaman/maliyet konularını aktardılar. Tüm bu kod analiz yöntemlerinin de yazılım kalitesine nasıl etki ettiği de panelin gündemini oluşturan diğer önemli konuydu.

Panel #2: Future Of Testing

TEB’den Vilma Orancı moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci panelde; tartışılan başlık yazılım süreçlerindeki testlerin geleceği üzerine idi. Anadolu Sigorta’dan Cenk Çalışır, BA-Works’den Emrah Yayıcı, BKM’den Erdal Okumuş, Persona Tech’den Gökhan Çapan ve Garanti Teknoloji’den Ümran Yalın sektörde kullanılan test otomasyon teknikleri, test süreçlerinde yapay zekanın rolü, katkısı, nasıl avantajlar yarattığı üzerine tartıştılar. Ayrıca panelistler test süreçlerinin geleceğine dair sektörün teknolojik beklentilerini de dile getirdiler.

Ayrıca bu yıl TestIstanbul Konferasında ilk kez düzenlenen ve yoğun ilgi gören paralel oturumlar da ele aldıkları konular bakımından oldukça zengindi.
Mobven’den Emre Balkanlı – ‘Kullanıcı Bakış Açısından Kalite’
BayBayNakit’ten Göktürk Erdogan – ‘Ödeme Sistemlerinde Test Otomasyonu’
Keytorc’dan Berk Dülger – ‘Sürekli Test (Continuous Testing)’
Testinium’dan Serdar Aytaç – ‘Gelişmiş Test Otomasyonu İpucu ve Hileleri’ konularında oturumlar gerçekleştirerek, katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar.

9 yıldır Türkiye’de yazılım test sektörü ve yazılım test aktiviteleri ile ilgili en önemli etkinlik olan TestIstanbul’un gerçekleşmesini sağlayan Yazılım Test ve Kalite Derneği’ne ve TestIstanbul Strateji Komitesi üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.

– Keytorc

Close Menu